Kirjoittanut Tea Kvist

Bulgarian herkut

Bulgarialainen ruokavalio perustuu paikallisiin vuodenajalle tyypillisiin ruoka-aineisiin. Leipä ja maitotuotteet, etenkin jugurtti jota käytetään melkein jokaisessa ruoassa ja tuorejuusto, ovat sen tärkeitä osia. Kotiruoka on usein keittoja, salaatteja ja pataruokia tai grillattua lihaa ja täytettyjä kasviksia. Joissakin annoksissa kasviksia/vihanneksia käytetään koristeena. Esim. tomaateista on saatettu tehdä ruusu. Ruuat ovat yleensä kasvispainotettuja ja ruoka on saanut vaikutteita Lähi-idästä. Liharuuan valmistukseen käytetään grillejä ja muut ruuat paistetaan pannulla ja uunissa.

Bulgarian tunnettuja ruokia ovat shopska salaatti, lihapadat ja liha/kanavartaat

bulga-normal.jpg

Bulgarian juomat

Viinit ovat Bulgariassa hyvin edustettuja ja kotimaiset viinitilat ovat vierailun arvoisia kohteita. Olutpuoli on peruslager-osastoa mutta hyvää sellaista ja eritoten halpaa. Bulgarialaiset valmistavat myös kotonaan Rakia-hedelmäviinaa, johon voi törmätä matkallaan ennemmin tai myöhemmin. Toinen paikallinen vahva alkoholijuoma Mastiki, muistuttaa läheisesti kreikkalaista Ouzoa ja se tarjotaan samaan tapaan. Juomakulttuuri on muuttunut sillä tavalla, että siellä on laajentunut juoma valikoimat samanlaisiksi kuin muissakin maissa. Esim. siiderit ovat siellä nykyaikana myös hyvin suosittuja. Kesällä Bulgariassa on melkein jokaisessa ravintolassa tai baarissa happy hour, myös lapsille on oma happy hour.

 

Bulgarian tapakulttuuri

 

Eroja Suomen ja Bulgarian välillä ei ole paljoa. Pukeutuminen on samankaltaista. Bulgarialaiset käyvät huomattavasti suomalaisia enemmän elekieltä tunteidensa ilmaisemiseen. Bulgariassa nyökkäys tarkoittaa ei ja pään pudistaminen kyllä. Kätellään tervehtiessä ja erotessa, naisille yleensä annetaan käsisuudelma. Bulgarialaiset eivät uskalla sanoa suoraan kyllä tai ei.

bulgb-normal.jpg