kirjoittanut Jere Lehtinen

Meksikolainen ruokakulttuuri

Meksikolainen keittiö yhdistää asteekkien ja espanjalaisten vivahteikkaita ruoka-aineita ja ruokakulttuureita. Myös Portugalin, Ranskan, ja Itävallan keittiöillä oli vaikutusta Meksikolaiseen keittiöön. mustat pavut, chilit ja tortillat ovat Meksikolaisen keittiön perus raaka-aineita. Kastikkeet ovat tärkeä osa meksikolaisten ateriaan ja ne ovat usein tomaattipohjaisia salsakastikkeita.
Meksikolaisten mieliherkku on kaakao. Kello viiden aikaan on suklaahetki ja ateriaan kuuluu maistella makeita maissitaikinanyyttejä, monia tahmeita karamelleja ja juoda kaakaota.

Espanjalaiset toivat Meksikoon raaka-aineita etenkin sianlihan, sipulin, valkosipulin, kanelin ja riisin. Kolumbialaiset toivat tullessaan avokadon, bataatin, chilin, kurpitsan, maapähkinät, pavut, tomaatit, ja vaniljan. Meksikolainen ruoka on yleensä hyvin maustettua siihen kuuluvat osana chilipaprikat joita on kymmeniä eri lajeja esim. jalopeno. Meksikolaisten perinteinen ruuanvalmistustapa on ollut laittaa tuli maakuoppaan.

Tunnettuja Meksikolaisia ruokia ovat pozole, baja fihs tacos, chicken tostadas ja quesadillas

meksiko-normal.jpg

Meksikolainen juomakulttuuri


Mezcal on väkiviina ja sitä on eri puolilla Meksikoa. Meksikossa kasvaa useita agaavelajaja joiden mehusta saadaan käyttämällä ns. kaktusviiniä, meksikolaisten kansallisjuomaa. Kun kaktusviini tislataan saadaan väkiviina eli mezcal. se ikääntyy puutynnyreissä melko nopeasti saaden puusta myös sävyn ja maun. Meksikolaisten perinne on laittaa viina lasiin toukka tai skorpionia. Mezcal on pullossa jonka sisällä on käärme ja siksi meksikolaisten mukaan ei tule krapulaa.

Corona on meksikolainen olut, se on myydyin olut Meksikossa ja yksi maailman myydyimmistä oluista. Coronaa mydään yli 160 maassa.

Kahlua on meksikolainen kahvilikööri. Kahlua tehdään kahvista, vaniljan, kinuskin sekä rommin sekoituksesta. Kahlua on mielestäni maailman parasta kahvilikööriä.

Meksikon tunnetuimmat juomat

Pisco, viinirypäleistä tislaamalla valmistettu juoma on Chilen, Bolivian ja Perun suositun alkoholijuoma. Piscon prosentit: Pisco especial 35%,, Pisco Reservando 38-40% ja vakio Pisco 42-45%

Canada Dry on juomamerkki, jonka keksi John J. Mclaughlinin perhe vuosina 1904-1923, se on kuiva viini, mikä tarkoittaa sitä, ettei se ole makea. Canada Dry tunnetaan Meksikossa, Yhdysvalloissa, Kolumbiassa, Lähi-Idässä, Euroopassa ja Japanissa.

 

Meksikolainen Tapakulttuuri

Meksiko on Pohjois-Amerikan eteläosassa sijaitseva yli sadan miljoonan asukkaan maa, jonka rajanaapureita ovat Yhdysvallat, Belize ja Guatemala. Meksiko on asukasluvultaan maailman suurin espanjankielinen maa ja Pohjois-Amerikan kolmanneksi suurin maa pinta-alaltaan. Maan pääkaupunki on Mexico josta käytetään usein englanninkielistä versiota Mexico city. Meksikon rahayksikkö on peso. Yksi peso on noin 0,05 euroa ja yksi euro on pesoina 17,52 pesoa. Meksikon virallinen kieli on espanja, sen lisäksi Meksikossa on 68 alkuperäiskieltä. Meksiko on maailman suurin espanjankielinen maa.

Jukatanin niemimaa on kuuluisa myös ainutlaatuista Maya nähtävyyksiä ja mahtavista muinaista kaupungeista porraspyramideineen. Mayojen rikas perintö näkyy edelleen värikkäässä Jukatanilaisessa kansankulttuurissa, lähistöllä sijaitsee myös useita kansallispuistoja joissa nautitaan trooppisesta luonnosta.

Meksikossa kaupat, ravintolat, valuutanvaihtopisteet ja pankit eivät saa ottaa vastaan seteleitä, jossa on pienikin merkintä esim. kynällä tai leimasimella tehtynä tai joka on vähänkin repeytynyt. Määräys koskee kaikkia valuuttoja.

Meksikolaiset ovat kohteliaita ja hienovaraisia. Kättely on yleistä myös ystävien kesken. Meksikolaisille kiire on melko tuntematon käsite. Katollisia juhlapyhiä on lähes koko maassa ja uskonnon rooli päivittäisessä elämässä on yleisesti ottaen suurempi kuin esim. Suomessa. Vanhempia ihmisiä kuuluu lähtökohtaisesti aina teititellä. Meksikossa ihmiset ovat avuliaita. Meksikon makumaailma on paljon mausteisempi kuin Suomessa.