kaali-normal.jpg

Kirjoittanut Susanna Puska

Tsekkiläinen ruokakulttuuri

 

Tsekeissä käytettään raaka-aineina naudan- ja porsaanlihaa, kalaa ja myös riistaa

sekä toisinaan myös kanaa. Perusruokia ovat myös kaali ja mykyt.

Perus raaka-aineet ovat pääosin tulleet Unkarista, Venäjältä ja Saksasta. Lisukkeina perunat ja knöödelit ovat todella suosittuja, kuten myös makkara.


Osa tsekkiläisten keittiön annoksista on tuotu muista maista, kuten wieniläinen annos, joka sisältää leivitettyä tai paistettua kanaa tai porsaanleikkeitä. Unkarista on tullut gulassi, lihanpaloja kastikkeessa, joka tarjoillaan leivän kera. Jälkiruokia ei periaatteessa ole lainkaan.

Maan ehdottomia ruokasuosikkeja ovat herkulliset riista-, kala- ja liharuoat sekä tietysti mykyt, joita tsekkiläiset syövät siinä missä suomalaiset perunaa. Lihasta erityisesti porsaanliha on hyvin yleistä.

 

Tsekkiläinen juomakulttuuri

 

Tsekin suosituimmat juomat ovat rypäleistä tehdyt kotiviinit, viinit, oluet (tumma ja vaalea olut) ja viskit. Suomesta poiketen Tsekeissä myydään viiniä, olutta ja muita alkoholijuomia ruokakaupassa, eikä siellä ole erikseen alkoholiliikkeitä, kuten Suomessa.

 

Tsekkiläinen tapakulttuuri

Tsekeissä puhutaan tsekkiä, venäjää ja vähän englantia. Tsekeissä on ihan samanlainen vaatekulttuuri kuin suomessa, mutta siellä tullaan muodissa vähän jäljessä. Tsekeissä ei saa heitellä tupakantuppeja eikä roskia tietyissä paikoissa maahaan, siitä voi tulla sakkoja.

tsekki-normal.jpg