nepal-normal.jpgKirjoittanut Janos Ihalainen

 

Nepal ja ruoka

 

Nepalilainen keittiö on saanut vaikutteita Intiasta, Tiibetistä, Kiinasta ja thairuoka-maista, joista se on sitten kehittynyt omaksi ruokakulttuurikseen. Mutta koska Nepalissa on paljon eri etnisiä ryhmiä, niin myös ruokalajeja on paljon erilaisia. Yksi ruoka jota syödään koko Nepalissa on dal-bhat-tarkari, dal tarkoittaa linssejä, bhat riisiä tai jotain muuta viljaa, tarkari tarkoittaa curry-vihanneksia.

Ruoanlaittotaito periytyy äidiltä tyttärelle ja jota myös tulevat aviomiehet arvostavat. Koska Nepal avasi rajansa vasta 1950-luvulla, on sen takia maassa yleisesti keskitytty itse kasvattamaan oma ruokansa. Yleisiä Nepalilaisia raaka-aineita ruoanlaitossa on riisi, vehnä, maissi, linssi, tuoreet vihannekset ja erilaiset lihat. Koska Himalajalla on suht kovat olosuhteet, ruokaa myös säilötään kuivattamalla ja hapattamalla. Erityisen tärkeänä ruokaa pidetään juhlien ja festivaalien aikaan. Sanotaan jopa, että juhlat ja hyvä ruoka tarkoittavat samaa asiaa.

Nepalilainen ruoka on mausteisuudeltaan aika mietoa verrattuna intialaiseen ruokaan. Nykyään koska turismi on niin suosittua Nepalissa, niin maan ravintolat tarjoavat myös länsimaisia ruokia. Mutta jos haluaa paikallista ruokaa, niin sitä löytää toreilta ja marketeista.

 

Newari-ryhmän ruokakulttuuri on kehittynyt vuosisatojen aikana Katmandun laaksossa nykyiseen muotoonsa. Newari-keittiö on suosituimpia keittiöitä Nepalissa heidän rikkaalla 200 erilaisen lautasen valikoimallaan. Newari-keittiö on perusteellisin keittiö Nepalissa juuri Katmandun laakson hedelmällisen maaperän takia.

 

Nepalilaisessa keittiössä käytetään monia erilaisia ruoanvalmistustekniikoita, kuten currying (haudutus), öljyssä paisto ("Bhuteko"), grillausta ("Seseko" tai "Poleko"), uppopaisto ("Tareko"), marinointia ("Sadheko), tempering ("Jhaneko") ja höyrystämistä ("Baphaeko").

 

Tunnettuja Nepalilaisia ruokia on Momo, taikinanyytti jossa on sisällä hienoksi jauhettua puhvelin, kanan tai jonkin muun eläimen lihaa ja vihanneksia. Toinen on dal-bhat-tarkari, kolmas on chatamari, joka muistuttaa pizzaa, leivän päällä on yleensä jauhettua lihaa, kananmunia ja vihanneksia. Neljäs ruoka on dheedo, siinä on joko vehnää tai maissia ja jotain kuivattua vihreää vihannesta. Dheedo valmistetaan yleensä keittona jossa on mukana papuja ja perunoita. Viimeinen ruoka on currykeitto nimeltä aloo tama, aloo tarkoittaa perunaa ja tama tarkoittaa bambunversoa.

 

 

http://www.taksvarkki.fi/nepal/nepal/kulttuuri/ruoka.htm

http://ravintolalumbini.com/nepal

http://eatocracy.cnn.com/2011/10/14/in-search-of-nepals-culinary-identity/

http://www.acethehimalaya.com/blog/famous-five-nepali-food/

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Newa_cuisine

naan-normal.jpg

Nepalin juomakulttuuri

Minulle, jolle Nepal on suht tuntematon maa, tulee mieleen Nepalin juomakulttuurista lähinnä tee, ja ehkä jokin väkijuoma joka voisi olla kansan keskuudessa suosittua. Maan välimatka Eurooppaan antaa tilaa käsitykselle, että Nepalissa olisi juomakulttuuri alkuperäinen ja pitkään samana pysynyt sekä perinteinen, ei niinkään Coca-colaa, länsimaisia oluita tai viinakauppaa. Vaan että teetä nautittaisi "teehetkinä", ja että alkoholijuomat tehtäisi itse. Mutta niin kuin lähes kaikkialla maailmassa, niin myös Nepalissa on Coca-cola ja monet muut länsimaiset juomamerkit. Enkä yllättynyt että Nepalissa on usein tarjottuna juomana nepalilainen tee, johon on sekoitettu lämmintä vuohenmaitoa. Teessä on mm. inkivääriä ja kardemummaa ja se on makea tee. Juomaksi voidaan tarjoilla myös jotain paikallista, kuten lassi-jogurttijuomaa tai olutta. Ruoka-ateria päättyy jälkiruokaan ja teehetkeen.


Yksi nepalilainen alkoholijuoma on Tongba, joka on tehty siemenistä ja kuumasta vedestä, ja sitä juodaan etenkin talviaikaan tuomaan lämpöä. Juoma on terveellistä ja hyvää, eikä siitä kuulemma tulee krapulaa, koska kaikki juomassa käytetyt ainekset ovat luonnollisia, eikä juoma sisällä epäterveellisiä lisä-aineita. Muita alkoholijuomia on Raksi, vahva, Sakelta maistuva, yleensä kotona tehty alkoholijuoma. Lisäksi on hirssistä tai riisistä valmistettu Chhaang, joka on suosittu juoma nepalilaisten sekä tiibetiläisten keskuudessa. Myytin mukaan Himalajan Jeti pitää juomasta ja varastaa sitä syrjäisiltä kyliltä juodakseen sitä. Chhaangin uskotaan auttavan mm. flunssaan ja kuumeeseen. Suomessa sijaitsevissa nepalilaisissa ravintoloissa on tarjolla nepalilaista olutta; Katmandu, jossa on 4,8% alkoholia, ja Khukuri, jossa on 4,7% alkoholia.


Nepalissa on kirjava määrä erilaisia sosiaalisia ryhmiä, heimoja ja muita etnisiä ryhmiä. Ja jokaisella on ollut varmasti oma juomakulttuurinsa. Kaksi suurinta ryhmää ovat tiibetiläis-burmalaiset jotka tulevat pohjoisesta ja indoarjalaiset jotka tulevat etelästä. Monet nykyiset tavat ovat siten sekoitusta kummastakin ilmansuunnasta. Merkintöjä hirssioluista on keskiajalta, esim. olut nimeltä Arac, joka on tehty vehnästä ja riisistä ja tislattu raa´asta sokerista. Vuonna 1854 on merkintöjä siitä, että alkoholisteja pidettiin alempi-arvoisempana ryhmänä yhteiskunnassa. Siihen aikaan, ihmiset jotka joivat, menettivät sosiaalisen arvonsa. Vähän niin kuin muuallakin maailmassa, vaikka täytyy muistaa, että Nepalissa tietääkseni on, tai on ollut eri kasteja.

Lähteitä:
himalaya.socanth.cam.ac.uk/.../ancientnepal/pdf/ancient_nepal_81_01.pdf (en saanut koko linkkiä esiin!)
Muu tieto saatu Wikipediasta hakusanalla Nepal (englanti) ja Googlen "yleisillä Nepalia koskevilla hakusanoilla" joita en siis muista.

 

Nepal - tavat

 

Nepalin tavat eroavat paljon suomalaista tavoista. Esimerkiksi avioliitot ovat usein järjestettyjä ja noudattavat pitkälti maan tarkkaa kastijakoa. Nepalilaiset eivät myöskään syö naudan- tai lehmänlihaa, sillä lehmä on Nepalin kansalliseläin ja pyhä Hindulaisuudessa. Nepalissa monet perinteet ja tavat liittyvätkin paljon Hindulaisuuteen ja Buddhalaisuuteen. Ruokaillessa käytetään vain oikeaa kättä, vasentä kättä käytetään peseytymiseen ja wc:ssä asiointiin. Tämä on yleistä monessa Aasian maassa. Nepalilaisen ajattelun mukaan on epäkohteliasta esim. tarjota omasta juomapullostaan tai ruokalautaseltaan toiselle, koska kaiken mikä on koskettanut suuta tai huulia, ajatellaan olevan saastunutta.

Nepalilaiset välttävät ei-sanan käyttöä ja negatiivisten vastauksien antamista. Ihmiset tervehtivät laittamalla kädet yhteen rinnan päälle ja sanomalla "namaste". Varsinaista kumarrusta ei Nepalissa käytetä. Nepalissa pään ajatellaan olevan pyhä, mikä on Hindulainen uskomus. Esimerkiksi lapsen päälakea ei saa taputtaa koska sen uskotaan katkaisevan yhteyden jumaliin ja taivaaseen. Jalkojen taas ajatellaan olevan ala-arvoisin kehon osa, eikä jalkoja, eikä varsinkaan jalkapohjia, saa asettaa osoittamaan toista ihmistä.

Perinteinen Nepalilainen asu on naisilla sari, tai kurtha ja miehillä päähine. Sari on pitkästä kankaasta kiedottu asuste, joka jättää usein toisen olkapään paljaaksi. Kurtha koostuu pussimaisista housuista ja hameesta sekä huivista. Huivi, tai huivia suurempi shaali, pashmina on suosittu vaate Nepalissa.

Newari-ryhmään kuuluvilla miehillä perinteinen asu on pussimaiset housut, liivi tai takki, sekä perinteinen päähine, topi. Newari-ryhmän naisilla taas perinneasu on musta-puna-valkoinen haku patasi.

Nykyään nuoriso ottaa pitkälti vaikutteita länsimaisesta pukeutumisesta ja muodista, mutta kun naimisiinmeno koittaa, niin naisten oletetaan pukeutuvan perinteisemmin.

Sarin ja kurthan lisäksi Nepalin eri kansoilla on omat kansallisasunsa.

Nepalissa on tiettyjä pukeutumissääntöjä joita turistin tulisi kunnioittaa. Esimerkiksi shortseihin tai hihattomaan paitaan ei kannata pukeutua, sillä olkapäitä ja polvia pidetään siveettöminä paikkoina. Bikinit kuuluvat myös niihin vaatteisiin, joiden kanssa ei kannata kulkea ulkona.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan Nepalissa kannattaa pukeutua konservatiivisesti. Thamelin kaltaisissa länsituristien kansoittamissa paikoissa pukeutumiskoodi tosin on vapaampi.

Uskonnollisiin paikkoihin, sekä sisätiloihin, erityisesti keittiöihin mennessä on otettava kengät pois ja varsinkin temppelialueille mennessä on hyvä pyytää lupaa valokuvaamiseen. Tekstissä on aikaisemmin mainittu muutamia tapoja jotka kannattaa pitää mielessä Nepaliin mennessä!

 

http://formin.finland.fi/public/?contentid=69046&contentlan=1&culture=fi-FI

 

http://www.matkasto.net/blog/varien-loistoa-nepalilaisissa-vaatteissa/

 

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=nepal%20pukeutumiss%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t&source=web&cd=6&ved=0CDcQFjAF&url=http%3A%2F%2Fkirjastot.diak.fi%2Ffiles%2Fdiak_lib%2FPori2002%2Falakorpulaheurlin.pdf&ei=HPcKVMunDMKaygPEg4DwBw&usg=AFQjCNHVx_DWXi8lByz983R3-43tgrskHg&sig2=nRlLROTk4hWy9odAIotdhQ

http://www.taksvarkki.fi/nepal/nepal/kulttuuri/tavat.htm