japan%203-normal.jpg

Kirjoittanut Jasmin Aures

Ruokakulttuuri

Japanissa perusraaka-aine on riisi, vaikka historiallisesti se on ollut pikemminkin ylellisyystarvike. Japaniin kehittyi japanilaistyylisiä ruokalajeja jo sata vuotta sitten.

Sushi lienee kaikkein näkyvin esimerkki japanilaisesta ruuasta maailmalla.  Sushi on japanilainen ruoka, jolla on yli tuhatvuotinen historia ja perinteet.

Tunnetuimmat Japanilaiset ruoat ovat: sushi, nuudelikeitto, misokeitto, pocky (keksitikut) ja onigiri.

Juomakulttuuri

Tyypillisiä ruokajuomia ovat olut ja tee. Japanissa tunnetuin alkoholijuoma on sake ja sen tilavuusprosentti on yleensä 15–17 %. Sakea on valmistettu Japanissa ainakin 200-luvulta alkaen. Sake tunnetaan myös nimellä nihonshu eli "japanilainen viini". Olut tuli Japaniin 1800-luvun lopussa. Japanissa tee on yleensä vihreää, joten jos haluat länsimaista "mustaa" teetä niin pyydä kōcha-teetä.

Tapakulttuuri

Suomessa ja Japanissa on täysin erilaiset tavat. Japanin väkiluku on noin 23 kertaa suurempi kuin Suomen väkiluku. Kielet ovat erilaisia, suomenkielen kirjaimistona ovat latinalaiset aakkoset ja japanikielen kirjaimistona on japanin kirjoitusjärjestelmä pääosin kolmea eri merkistöä käyttäen: hiraganaa, katakanaa ja kanji-merkkejä. Myös uskonto on erilainen. Japanissa ihmiset ovat kohteliaampia toisilleen kun Suomessa. Esim. viime kesän matkalla Japanissa ihmiset olivat erittäin kohteliaita minulle esimerkiksi lentokentällä, bussissa, hotellissa, kaupassa ja, ravintolassa.

Japanissa kaikki käyttävät koulupukua ja se on kaikilla samanlainen, kun taas suomalaisessa koulussa voi käyttää omia vaatteita.

Japanissa on tärkeitä eroavuuksia suomalaisista tavoista:  

  • ulkokengissä ei saa mennä sisään taloon, vaan ne pitää ottaa pois jo ulkona
  • kävellessä ei saa syödä tai juoda
  • kävellessä ei saa tupakoida
  • julkisissa liikennevälineissä ei saa puhua puhelimeen
  • puhelin on pidettävä äänettömällä julkisissa liikennevälineissä.japan%202-normal.jpgjapan1-normal.jpg