potyugali-normal.jpgKirjoittanut Brice Person

 

Portugalin Ruokakulttuuri

Portugalilaiset käyttävät koko maansa antimia.

Merestä tulevat kala- ja äyriäisruoat. Portugalilaiset syövät vuosittain 100 000 tonnia sardiinia. Tämä on 40 % vuoden kokonanis – kalasaaliista eli on koko maan suosituin kala.

Sisämaassa käytetään myös tuoreita raaka – aineita pelloilta. Pelloilla on myös eläimiä ja tietysti Portugalissa kasvaa myös paljon hedelmäpuita. Jokaiseen ateriaan kuuluu leipä ja viini.

Tyypillisimmät ruoka-ainekset ovat sardiini, sekä turska, sianliha, tomaatit, kaali ja sipuli sekä viini. Kautta aikojen ruoka on kehittynyt tyypilliseksi maan ruokakulttuuriksi.

Maailmalla tunnettuja ovat portugalaiset viinit esimerkiksi portviini ja madeiraviini.  Portugalissa tunnettu vinho verde eli vihreä viini valmistetaan maan pohjoisosissa.

Suuren suosion on saanut ravintolaketju Oporto, joka perustetiin vuonna 1986 ja joka on erikoistunut juuri portugalilaiseen keittiöön. Ravintoloita on nyt yli 85 ja ketju on levinnyt eri puolille Australiaa ja Uutta – Seelantia.

Portugalilaiset tekevät yksinkertaisia ruokia. Portugalaiset käyttävät paikalliset raaka – aineita ja paljon oliiviöljyjä ruoanlaitossa. Oliiviöljyä käytetään myös lisukkeena kypsän ruoan kanssa.oljy-normal.jpg

Koko maassa kasvaa 30 oliivilajiketta. 

Portugalilainen ruoka ei ole erityisen tulista. Ruoanvalmistuksessa mausteina on usein oliiviöljyä, valkosipulia ja sitruunaa. Näitä laitetaan melkein jokaiseen ateriaan. Ruoanlaitossa käytetään mausteena erilaisia yrttejä ja mausteita. Suosituin yrtti on korianteri ja Portugalin yksi käytetyimmistä mausteista on chilipaprika piri – piri.    

Portugalissa tunnetuimpia ruokia ovat:

- Portugalin kansallisruoka on Caldo verde eli virheä keitto. Keiton pääraaka – aine on galicialiainen kaali.

 - Bacalhau eli kapakala, joka on suolattua ja kuivattua turskaa, joka tehdään monella eri tavalla sekä arkeen, että juhlaan.

- Francesinha eli lämmin voileipä, joka on kasattu lautasen päälle kaadettuun tomaattiolutkastikkeeseen täytteenä kinkkua, lihaa, makkaraa ja juustoa. Se tarjoillaan ranskanperunoiden kera.

- Rissóis eli suolainen umpinainen pikkupiirakka, jonka täytteenä on usein kalaa, katkarapua sekä kermakastiketta. Syödään usein kylmänä.    

- Pastéis de Nata eli lämpimät kermaleivokset, sen päälle sirotellaan kanelia ja tomusokeria. Kyseinen jälkiruoka on saavuttanut suuren suosion koko maassa.

 

Portugalin Juomakulttuuri

Lain mukaan portugalissa saa nauttia alkoholia 16 - vuotiaana, eli olutta ja viiniä, mutta väkeviin on ikäraja 18 - vuotta.

Portugalissa nautitaan punaviiniä, valkoviiniä ja roséviiniä, sekä Portugalin tunnetuinta viiniä vinho verdeä eli vihreää viiniä. Portugalissa valmistetaan myös väkeviä viinejä.

 

Portugalin tunnetumpia viinejä ovat:

 

Portviini

on vahva sekoiteviini, useimmiten makea.

Portviini valmistus: tehdään erittäin korkealaatuisista Douron alueen paikallisrypälelajikkeista,

alkoholipitoisuus on 20 tilavuusprosenttia.

Portviini on saanut nimensä portugalilaisen Porton kaupungin mukaan.

Portviinin on kolme viinilaatua:

Punainen, kellanruskea sekä valkoinen portviini.

 

 

 Madeira (viini)

Makea, väkevä viini. On väriltään rusehtavan keltainen. Alkoholipitoisuus on 18–21 tilavuusprosenttia

Madeira viiniä valmistetaan Madeiran saarella. Saari kuuluu Portugalille.

Madeira valmistetaan samaan tapaan kuin tavallinenkin viini eli viinirypäleistä.

Madeiraa on neljää päälaatua:

makea malvasia (myös nimillä malmsey ja malvazia),

puolimakea boal (bual),

puolikuiva verdelho ja kuiva sercial.

 

Vinho verde eli vihreä viini

Yleisin ja tunnetuin on valkoviini,  mutta valmistetaan  myös vihreä,  puna – ja roséviiniä.

Vihreä viini on maultaan kevyt, sen takia sen alkoholipitoisuus luokitellaan alle 10 tilavuusprosenttia.

Juoma on väriltään hieman keltaiseen tai vihreään vivahtavaa.

Vihreällä viinillä on pitkät perinteet, sitä valmistettiin jo 1100 – luvulla.

 Vihreä viini on Portugalin ensimmäinen Euroopan markkinoille tuotu portugailainen viini. Siitä tuli alueen tärkein vientituote.

Valmistetaan niemensä mukaisesti siten, että viinirypäleet poimitaan hieman raakoina, jolloin ne ovat vielä vihreitä.

Vinho verde tarkoittaakin suomeksi kahta eri asiaa, vihreää sekä raakaa viiniä.

 

Portugali on maailman suurin luonnonkorkin tuottaja. Portugalissa on yli 700 000 hehtaaria korkkitammimetsiköitä, jotka kasvat auringonpolttaman Alentejon alueen lakeuksilla.

Portugalilaiset viinit ovat kehittyneet vuosisatojen varrella.

Jokaiseen aterialla on aina tarjolla viiniä ja leipää.

 

Portugalin Tapakulttuuri

Portugali on katolinen maa ja uskonto vaikuttaa siihen

kuinka esim. pukeudutaan kirkkoon. Uskonto on jokapäiväisessä roolissa:

- Naisilla pitää olla huivi päässä ja olkapäät peitettynä.

- Miehellä pitää olla pitkät housut ja kirkkoon mennään asiallisesti pukeutuneena.

Pukeutumien on paljon vapaampaa Suomessa.

 

Myöhästymien liiketapaamisesta ei haittaa Portugalissa,  puolen tai tunnin myöhästyminen hyväksytään puoleen ja toiseen. Suomessa taas asiat ovat toisin, sovittuun tapaamiseen tullaan täsmälleen sovittuun aikaan.

Portugalissa on samat säännöt kuin muissa Euroopan maissa.  Pukeudutaan asiallisesti julkisilla paikoilla, tervehditään ystäviä, saatatetaan tervehtiä myös poskisuudelmalla.

On hyvä pitää mielessä, että autoilijoilla ja jalankulkijoilla Portugalissa on korkeat liikenneonnettomuustilastot.

Usein miten laskuun sisältyy palvelumaksu, Portugalilainen  käytäntö on kuitenkin jättää juomarahaa  hyvästä palvelusta.

 

Hyvä tietää:

perhe on tärkeä asia portugalilaisille ja sitä puhtaan vain positivista.

Portugalissa kohteliaisuudesta pidetään kiinni, se kuuluu portugalaiseen kulttuuriin.